În lumea dinamică a publicității, brandurile se străduiesc să creeze campanii care să capteze atenția și să devină virale. Însă, dorința de a fi îndrăzneți sau inovatori poate duce la gafe monumentale, transformând ceea ce ar fi trebuit să fie o campanie de succes într-un dezastru PR. Iată zece campanii recente care au provocat indignare globală și au forțat brandurile să-și regândească strategiile.
10. Pepsi și controversatul „Live for Now” (2017)
În 2017, Pepsi a lansat reclama „Live for Now” cu Kendall Jenner, dorind să se asocieze cu activismul social. În reclamă, Jenner abandonează o ședință foto pentru a participa la un protest și ajunge să ofere o cutie de Pepsi unui ofițer de poliție, aparent atenuând tensiunile. Mesajul reclamei a fost considerat superficial și trivializant, mai ales având în vedere mișcarea Black Lives Matter. Criticile au fost atât de intense încât Pepsi a retras reclama în doar 24 de ore și și-a cerut scuze public, însă daunele erau deja făcute.
9. Heineken și „Sometimes, Lighter Is Better” (2018)
Heineken a fost acuzată de rasism în 2018, după lansarea unei reclame pentru berea light, însoțită de sloganul „Sometimes, Lighter Is Better”. În reclamă, o sticlă de bere era alunecată pe bar, trecând pe lângă persoane de culoare, până la o femeie cu ten mai deschis. Sloganul și mesajul imaginii au fost considerate ofensatoare și rasiste, iar Heineken a fost nevoită să își ceară scuze și să retragă reclama.
8. Dolce & Gabbana și campania controversată din China (2018)
Dolce & Gabbana a provocat o furtună de critici în 2018, când a lansat o campanie în care o model chineză se lupta să mănânce mâncare italiană cu bețișoare, ceea ce a fost văzut ca stereotipare culturală. Scandalul a escaladat după ce presupusele comentarii rasiste ale co-fondatorului Stefano Gabbana au apărut pe social media. Show-ul de modă din Shanghai al brandului a fost anulat, iar brandul a întâmpinat dificultăți în a-și reconstrui imaginea în China.
7. Peloton și controversa „The Gift That Gives Back” (2019)
În 2019, Peloton a lansat o reclamă de Crăciun în care un soț îi dăruiește soției un aparat de fitness. Mulți au considerat reclama sexistă, sugerând că femeia trebuie să-și mențină forma fizică pentru a satisface așteptările soțului. Reacția negativă a dus la o scădere a acțiunilor Peloton și la numeroase meme care au ridiculizat reclama.
6. Gillette și „The Best Men Can Be” (2019)
Gillette a abordat subiectul masculinității toxice cu reclama „The Best Men Can Be” în 2019, inspirată de mișcarea #MeToo. Deși campania a fost apreciată de unii, a generat și reacții negative, mulți acuzând Gillette că generalizează comportamente negative în rândul bărbaților. Gillette a rămas fidelă mesajului, dar controversa a arătat riscurile implicării brandurilor în probleme sociale și politice.
5. H&M și controversa „Coolest Monkey in the Jungle” (2018)
H&M a lansat o reclamă în care un copil de culoare purta un hanorac cu mesajul „Coolest Monkey in the Jungle”. Imaginea a fost percepută ca fiind insensibilă rasial, iar H&M a fost acuzată de perpetuarea stereotipurilor rasiale. Brandul a retras reclama și și-a cerut scuze, dar controversa a evidențiat nevoia de diversitate și conștientizare culturală în publicitate.
4. Nivea și campania „White Is Purity” (2017)
În 2017, Nivea a lansat o campanie în Orientul Mijlociu cu sloganul „White Is Purity”, generând imediat reacții negative pentru implicațiile rasiste. Criticii au considerat că reclama perpetuează standarde de frumusețe depășite. Nivea a retras rapid campania și și-a cerut scuze, dar episodul a rămas o lecție despre sensibilitatea culturală.
3. Gap și „Love for All” (2017)
Gap a lansat campania „Love for All” pentru a promova diversitatea, însă o imagine în care un copil alb își sprijină brațul pe capul unui copil de culoare a stârnit critici. Gap a retras imaginea și a explicat că intenția era de a celebra unitatea, dar incidentul a subliniat importanța reprezentării conștiente.
2. Kendall Jenner și promoția „Fyre Festival” (2017)
Kendall Jenner, împreună cu alți influenceri, a fost implicată în promovarea infamului Fyre Festival, un eveniment care s-a dovedit a fi un dezastru. Festivalul a fost comercializat ca o experiență de lux, însă participanții au întâmpinat condiții deplorabile. Jenner și alți influenceri au fost criticați pentru promovarea evenimentului fără a verifica veridicitatea acestuia, iar scandalul a dus la procese împotriva organizatorilor.
1. Burger King și „Women Belong in the Kitchen” (2021)
În 2021, de Ziua Internațională a Femeii, Burger King UK a lansat un tweet controversat cu mesajul „Women belong in the kitchen” pentru a atrage atenția asupra inegalităților din industrie și a promova burse pentru femei chef. Mesajul a fost interpretat de mulți ca sexist și ofensator, forțând brandul să șteargă tweet-ul și să își ceară scuze.
Lecții pentru branduri în era sensibilității culturale
Aceste campanii ne arată cât de ușor se poate întoarce împotriva unui brand dorința de a atrage atenția prin campanii controversate. Într-o lume sensibilă la mesaje și implicații culturale, este esențial ca brandurile să fie conștiente de impactul pe care îl pot avea reclamele lor. În caz contrar, riscul unui dezastru PR este mare, așa cum au învățat aceste companii pe propria piele.
Verificarea faptelor
- Pepsi și „Live for Now”: Reclama a fost retrasă la 24 de ore după lansare din cauza reacțiilor negative.
- Heineken și sloganul „Sometimes, Lighter Is Better”: Heineken a retras reclama după acuzațiile de rasism.
- Dolce & Gabbana în China: Campania a fost percepută ca fiind insensibilă cultural, iar show-ul de modă din Shanghai a fost anulat.
- Burger King și Ziua Internațională a Femeii: Mesajul a stârnit critici și a fost retras rapid.
Scrie un comentariu